Resepi Rendang Tok
Bahan-Bahannya :
daging lembu
bahan untuk di sangai dan dikisar
bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas
serai
kunyit hidup
cili kering
jintan manis
jintan putih
biji ketumbar
bunga lawang
kulit kayu manis (ketuk kan dgn lesung bg kecik2 sbb nk blend nti)
bawang besar (dlm 3 bjik)
santan
kerisik
gula merah
daun kunyit
kicap pekat
garam dan gula
cara-cara :
1. sediakan semua bahan2 untuk dikisar..kemudian masukkan dlm kuali untuk di sangai @ goreng tanpa minyak..jgn smpai hangus ..goreng smpai dia naik bau.
2.bila dah naik bau, tutup api dan biar dia sejuk seketika.
3. bila dah sejuk, masukkan dlm blender suma bhan2 td..masukkan sedikit mnyak dan air..tujuan masuk minyak tuk memudah kan mngisar bhan yg keras mcm kulit kayu manis dan bunga lawang..blend kan smpai hancur
4. panas kan kuali..letak mnyak sedikit..kemudian masuk kan bahan2 yg di blend td..kacau lah ia...
5.tumis bahan2 td..tp xperlu smpai pecah mnyak ye..kendian boley la masukkan daging..dan santan cair..xde santan cair air pon boleh.
6. ni petua orang dulu-dulu..dia kalo buat rendang suka masuk bawang besar..kalo ikut resepi orang dulu-dulu, kalu buat sekilo, sekilo jugak la bwang..tp saya masuk dlm 3 biji sahaja..tujuan dia bila rendang ni masak, bawang ni akan caramelized dan mnyedapkan lagi rendang kita..masukkan bawang, kacau rata..biarkan rendang kita mereneh
7. bila rendang kita dah di reneh dlm 1 jam lebih, atau agak2 daging da lembut skit, boley la kita masukkan santan, kerisik, gula merah, garam,gula...jgn letak bnyk sgt..secukup rasa je dlu ye..kacau smpai sebati
8.bila dah agak2 kering, masukkan skit kicap pekat.. xnak letak pon xpe..tujuan dia nk mnggelapkan skit rendang kita je
9.renehkan rendang kita smpai la daging empuk, atau smpai dia kering mcm ni..bila da kering cmni boley la kita rasa rendang kita..x ckup rasa tmbah garam gula..dan last skali, masuk kan daun kunyit dan bawang goreng..lbih afdal kalo ada daun limau purut..tp memandangkan mak saya x gemor bau daun limau tu, saya x letak lah...da siap..boley la di hidang..
Post a Comment